Epidemie de sinucideri în Tokyo

shadow-suicideCu mai mult de 12 milioane de locuitori, capitala niponă este una dintre cele mai mari aglomerări urbane din lume. Declarat în 2009 cel mai scump oraş din lume, Tokyo este însă şi lider la capitolul sinucideri.

Sinuciderea în numele împăratului sau pentru onoare este un fapt ştiut în tradiţia japoneză. Aceasta este şi o urmare a puternicului spirit familial ce domină cultura niponă. Însă curmarea propriei vieţi, ca dezaprob pentru societatea contemporană a căpătat amploare în ultimul timp.

Deşi împrejurat de bunăstare economică, omul nu-şi găseşte împlinirea lăuntrică. Bani şi confort şi apreciere nu umplu golul vieţii lipsite de sens. În acest sens, nici faima mondială şi bunăstarea materială nu l-au cruţat pe Yasunari Kawabata, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1968, de la un astfel de sfârşit. La celălat pol sunt oamenii lipsiţi, dar plini de viaţă; în nevoi, dar plini de duh. Bogăţia spirituală care umple şi se revarsă peste ceilalţi!

Nu e simplu astăzi să nu fii stresat! Fiecare părticică a confortului modern vine cu cerinţe şi sacrificii considerate acceptabile. Se ajunge ca viaţa socială şi cea personală să fie un mare gol, un mare hău, un adevărat iad. Totul dezgustă, fiecare răneşte, toate se scufundă! Nimic nu are sens, nimic nu are logică! De ce toată încercarea noastră de a fi fericiţi se sfârşeşte într-o ilogică totală, într-un nonsens?! Dacă preţuim împlinirea şi dispreţuim neîmplinirea şi lipsa, de ce totul se ridică împotrivă?!

sf-siluanCeva nu e în regulă… Alterarea capacităţilor fireşti şi hrănirea cu surogate determină percepţia ilogică a nonsensului şi hazardului. Ancorarea însă în transcedental, ca singurul lucru nechimbabil în realitatea lumii umane permite perceperea scopului real al vieţii, permite împlinirea fiinţei umane.

În acest sens, Siluan Athonitul a avut experienţa iadului în absenţa disperării. Viziunea scopului real al vieţii, dincolo de toate aparenţele înşelătoare ale fericirii şi satisfacţiei momentane, i-au permis accederea la împlinirea şi fericirea imuabilă. Astfel că acum 71 de ani, Siluan nu a trecut în nefiinţă, ci de la moarte la viaţă.

2 thoughts on “Epidemie de sinucideri în Tokyo”

  1. De ce prefer sa-l recitesc pe asta decat sa le citesc pe cele noi postate? Probabil e de vina fotografia…jocul unei umbre cu lumina.

Comments are closed.