Transplantul de organe – veche preocedură religioasă

surgeonDin diferite şi nenumărate motive, părţi ale trupului uman încep să nu mai funcţioneze corect, punând în pericol viaţa întegului organism. Dacă prin diferite medicamente se poate împiedica sau întârzia acest lucru, de multe ori, singura soluţie o reprezintă înlocuirea organului respectiv. În secolul XXI, cu tot pregresul ştiinţific şi tehnologic obţinut, nu există maşini care să înlocuiească permanent un organ, renunţandu-se astfel la concepţia mecanicistă despre corpul uman.

Dacă iubirea supremă pe care o poate avea cineva este să-şi dea sufletul pentru prietenul său, cei ce-şi împart trupul pentru viaţa celuilalt nu sunt cu nimic mai prejos, unii salvând vieţi, morţi fiind!

Se spune că prin secolul VI, papa Felix al Romei (526-530) a constuit frumoasa biserică Miranda, închinată Doctorilor şi Sfinţilor Cosma şi Damian. Diacon al acestei biserici, un anume Iustinian, s-a îmbolnăvit la picior, acesta putrezindu-i fără leac. Înduioşându-se de necazul celui ce se îngrijea de biserica lor, cei doi doctori s-au coborât la el să vadă ce-i de făcut. Din cauza stadiului avansat al bolii, se punea problema înlocuirii ţesutului cu altul sănătos. Rezolvarea a venit când cei doi sfinţi şi-au amintit că în aceeaşi zi a fost îngropat un negru în cimitirul Sfântul Petru de la Lei. Astfel că cei doi au laut piciorul mortului şi l-au pus diaconului. Trezindu-se din visul lui ciudat, diaconul îşi descoperă noul picior tuciuriu şi sănătos în locul vechiului său membru alb şi păcătos, ce a fost descorit în mormântul negrului.

Fra_Angelico

În secolul XV, Fra Angelico va imortaliza această întâmplare pe frescele din Biserica Sfântul Marcu din Florenţa.

Vezi și Transplantul transformă suferință în nădejde pentru mai multă viață

One thought on “Transplantul de organe – veche preocedură religioasă”

Comments are closed.