De ziua crucii se mănâncă nuci

Stindard al biruinței, crucea este mijlocul prin care Hristos a biruit moartea și omul își găsește pacea și mântuirea. Arătată astăzi în slavă în Biserică, crucea reprezintă modalitatea prin care omul se unește cu Dumnezeu prin ceilalți oameni. Crucea unește în sine cele îndepărtate, în ea își află unitatea cele aparent contrare: dumnezeirea și umanitatea, identitatea și comuniunea.

Departe de a fi un simplu obiect, crucea reprezintă mai ales un mod de trăire și de gândire. De aceea, ca reflectare a credinței drepte, creștinul trebuie să renunțe la atitudini sau credințe deșarte care izvorăsc dintr-o evlavie eronată.

Crucea se poartă la gât ca semn al demnității de creștin și ca asumare a vieții ca urcuș istovitor dar care aduce satisfacție și împlinire. Ea nu este o amuletă care ține la distanță strigoi sau o podoabă care se poartă la cercei sau brățări. Diavolii se tem în schimb de cruce atunci când ea este asumată și trăită de cel care o poartă.

Facem cruce la rugăciune, înainte de lucru sau de a merge în călătorie. Facem cruce peste vinul pe care îl vom bea cu măsură sau peste mâncarea pe care o vom consuma spre sănătate. Facem cruce peste obiecte sau vietăți, cu cruce se însemnează locul sau persoana bolnavă spre vindecare. Sfântul Macarie Egipteanul menționează și facerea crucii peste gura care cască. Pe scurt, cu crucea se însemnează creștinul pe sine și pe alții, lucrurile și natura înconjurătoare, căci prin taina crucii se înțelege misterul creației.

Dar atunci când omul nu mai meditează la înțelesul crucii se ajunge la forme de evlavie care nu are legătură cu înțelesul real al crucii. Astfel, se zice de exemplu că astăzi nu se mănâncă nuci sau alte alimente care sunt în forma crucii. Astăzi trebuie să se postească, dar chiar astfel de alimente ar trebui consumate pentru folosul omului. Nuca este simbolul crucii și al înțelepciunii: doar după un efort care înlătură învelișul lemnos se poate obține miezul hrănitor. Nu este întâmplător că studii științifice au demonstrat superioritatea nutritivă a acestui fruct față de toate celelalte fructe cu coajă tare. Lipidele pe care le conține sunt esențiale pentru o bună funcționare a funcției neuronale, astfel omul ajutându-și substratul fizic al gândirii pentru o înțelegere dreaptă a realității. Mai mult, nuca este util în majoritatea bolilor, fiind un bun aliment revigorant și antiastenic. Dar toate acestea se obțin numai după spargerea aparențelor și înlăturarea aparențelor, știut fiind că nici un lucru bun sau vrednic de obținut nu se poate obține fără nevoință.

Azi se aduc la biserică flori și busuioc pentru a se împodobi crucea, urmând ca apoi preotul să le împartă ca binecuvântare, ele putând fi luate acasă spre împodobirea icoanelor.