Înțelepciune față de cei din afara Bisericii

Purtați-vă cu înțelepciune față de cei din afara Bisericii! Nu pierdeți nici o ocazie! – Co. 4,5

Sfântul Apostol Pavel știa cel mai bine cum să se comporte față de cei care nu erau în Biserică. El însuși a fost în afara Bisericii și nu a crezut de la început, iar aceasta nu din ignoranță sau neștiință, ci pentru faptul că, potrivit multelor învățături primite de-a lungul vremii, credea că ceea ce face este bine.

Unele lucruri din Biserică pot fi percepute altfel de către cei din afara Bisericii. Ceea ce pentru credincioși poate părea o situație normală sau cel puțin acceptabilă, pentru un necunoscător poate părea respingător sau chiar revoltător. Nu trebuie acuzat pentru aceasta cel ce este în afara Bisericii. Poate că primul contact cu un aspect al Bisericii lui Hristos nu a fost unul prea fericit, poate că încă nu a înțeles ce înseamnă cu adevărat Biserica.

Aproape că nu există om în lumea de azi care să nu fi auzit cel puțin în trecere despre Hristos și Biserica Lui. Și cum „apostolii” din ziua de azi sunt diferiți și numeroși, îmbrăcați în straie cu cravată și vorbind din turnuri de televiziune la ceasuri de vârf, nu tot ceea ce se spune sau nu tot ceea ce se prezintă despre Biserică este realitatea, nu toți înțeleg cu adevărat despre ce vorbesc. Astfel, de cele mai multe ori, omul află informații numeroase care nu sunt neapărat de cea mai bună calitate. Iar în acest ocean de detalii și cele mai luminate minți nu-și pot forma o imagine clară asupra Bisericii, eșuează în cunoașterea lui Hristos.

În aceste condiții, fiecare credincios, atunci când intră în contact cu un necredincios sau doar un mai puțin credincios trebuie să fie atent să-L poată expune pe Hristos, pe Cel ce-l iubește pe om și-l susține pe el și viața lui. Creștinul trebuie să fie conștient că un astfel de om a mai intrat în contact cu informații despre Hristos, dar el a rămas străin de Biserică tocmai pentru că acele informații nu-L prezentau corect pe Hristos, cei ce le-au formulat nu știau despre ce anume vorbesc. Doar printr-o prezentare corectă și iubitoare a celui ce a venit pentru comuniunea oamenilor în Sfânta Treime poate ajunge cineva la cunoașterea lui Dumnezeu, se poate boteza și spăla de vechile idei pentru a primi haina adevăratei înțelegeri a Bisericii lui Hristos.