Cine crezi tu că este Hristos?

Dar voi, le-a zis El, cine credeți că sunt? – Matei 16,15

Vrând să afle ce crede lumea despre Sine, Iisus Hristos își întreabă ucenicii „Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului?” (v. 13)

El Însuși își luase denumirea de „Fiul Omului” pentru a se împlini profețiile din Vechiul Testament, pentru ca lumea să știe că El este cel așteptat. Și totuși lumea nu L-a recunoscut pe Hristos. Atâtea lucruri au fost spuse despre El, în El s-au împlinit profeții din toate timpurile și locurile și totuși lumea nu L-a cunoscut. Și nici astăzi nu-L prea cunoaște…

Dacă s-ar efectua un sondaj în ziua de azi cam aceleași răspunsuri s-ar da. Iisus a fost un mare profet, a fost un lider, a fost un întemeietor de religie sau un simplu sectar iudaic care a scăpat de sub control. Pentru unii a fost un bun sociolog, primul PRist, un moralist sau un simplu înțelept. Poate că pentru unii Iisus nu a fost decât un simplu grandoman, un individ obscur cu probleme psihiatrice ridicate la rang de trăiri mistice. Sunt și unii care cred că Iisus nu este mai mult de o idee, de un concept, imaginea unui sistem. Și lista continuă, căci aproape fiecare om are o părere despre Hristos care e mai mult sau mai puțin conformă cu realitatea.

Iisus însă aprobă și felicită răspunsul lui Petru, proclamându-l ca temelia pentru construcția bisericii. Așadar, doar prin acceptarea lui Iisus ca „Mesia, Fiul lui Dumnezeu cel viu” omul poate începe să înțeleagă cu adevărat mesajul evanghelic, poate crește pentru a deveni biserică a Duhului Sfânt.

Pe Iisus nu-L interesează cu adevărat ce crede lumea. El continuă și întrebă „cine credeți VOI că Eu sunt”, important este „cine crezi TU că Eu sunt?” Vedem că problema se pune în mod personal: ce cred ea despre Hristos și ce fac eu pentru aceasta. Degeaba bunica a fost credincioasă, degeaba dau pomelnic la biserică dacă eu nu caut o relație personală cu Hristos. Fără acceptarea credinței adevărate în Mântuitorul și fără unirea cu El nu vom putea primi mântuirea, nu-L vom afla pe Tatăl, Dumnezeul cel viu.