Beneficiile alăptării cuprind întreaga societate

Un produs natural care nu și-a găsit înlocuitor

În ciuda beneficiilor multiple pe care le aduce, alăptarea copilului nu este agreată de multă lume, indiferent de implicarea sau nu a acesteia. Un proces natural și simplu, alăptarea are multiple avantaje atât pentru copil, cât și pentru mamă, familie sau societate.

Un studiu recent publicat în Buletinul de Psihologie Socială și a Personalității a evidențiat faptul că deși există numeroase avantaje pe multiple planuri, mamele care alăptează sunt uneori privite ca mai puțin competente decât celelalte femei care lucrează în același domeniu. În aceste condiții, cercetătorii recomandă depășirea acestei bariere mentale și promovarea activă a alăptării.

Este paradoxal faptul că deși anual se adaugă noi descoperiri care pledează pentru superioritatea alimentației naturale față de oricare alt timp de alimentație, numărul copiilor alăptați este foarte mic. Foarte multe mame apelează la preparate dietetice deși toate acestea au ca standard de aur tocmai laptele matern.

Avantaje pentru copil

Doctorii pediatri din toată lumea declară în unanimitate faptul că laptele matern este cel mai bun lucru pe care îl poate oferi o mamă copilului ei. Aceasta nu doar pentru că el conține toți nutrienții necesari în cantitățile ideale, dar acest produs viu, cu celule și substanțe biologic active, își schimbă compoziția în timp și chiar pe durata unei alăptări pentru a furniza exact ceea ce îi trebuie copilului care crește și se dezvoltă astfel armonios. Nici un alt produs nu poate substitui laptele pe care mama îl produce pentru propriul copil.

În același timp, componentele laptelui specific speciei au rol funcțional imunologic, antimicrobian și metabolic. Se vorbește despre un adevărat sistem imun al laptelui uman, cu rol protector. Astfel, multiple studii au demonstrat o scădere a numărului general de infecții apărute la copil, fie că ele afectează urechea, căile respiratorii, plămânii, intestinele sau rinichii. Se constată de asemenea și o scădere a incidenței reacțiilor alergice, a diabetului sau obezității. Pe termen lung, scade riscul total de alergii sau infecții, de astm, de boli cardio-vasculare, de boală celiacă, de obezitate. În același timp, fetițele alăptate la sân au un risc diminuat de a dezvolta mai târziu cancer de sân.

Pe lângă aceste efecte somatice, numeroase studii au evidențiat faptul că alăptarea prelungită și exclusivă îmbunătățește dezvoltarea cognitivă a copilului. Astfel, copiii alăptați au un IQ mai mare decât cei hrăniți cu formule de lapte. Un studiu efectuat la Essex și publicat anul acesta a evidențiat faptul că alăptarea determină efecte semnificative asupra dezvoltării creierului. Un alt studiu efectuat de această dată la Oxford asociază alăptarea cu o frecvență mai mică a problemelor de comportament ce ar apărea pe viitor.

Dăruind vei dobândi

Mama nu este lipsită de beneficii atunci când dăruiește hrană din propriul trup. Hormonii secretați în timpul alăptării produc o calmare și o relaxare a mamei, conferindu-i un sentiment de responsabilitate, dar în același timp și de valoare. Ea va avea un comportament mai afectiv și mai empatic, favorizând legătura emoțională cu propriul copil, toate acestea având un efect net favorabil în prevenirea depresiei post partum, o stare care poate afecta mama după naștere într-o măsură mai mare sau mai mică.

Substanțele stimulate de către alăptare ajută la regenerarea uterului, contractându-l și scăzând riscul de sângerare. Un alt efect al alăptării este întârzierea reapariției fertilității prin inhibarea ovulației. Aceasta are o eficacitate de peste 98% în prevenirea unei sarcini în primele șase luni de alăptare integrală.

Prin alăptare, mama scapă mai ușor de kilogramele în plus depuse pe parcursul sarcinii, deși în acest sens este nevoie și de o dietă corelată cu obișnuitele exerciții fizice. Pe termen lung, prin alăptare se scade riscul de a dezvolta cancer de sân, de ovar sau de endometru, se favorizează remineralizarea osoasă cu scăderea riscului de osteoporoză și a fracturilor de șold, scade riscul de boli cardiovasculare, de sindrom metabolic sau artrită reumatoidă. Un studiu efectuat în Memphis, Tennessee, și publicat la începutul acestui an recomandă mamelor care au supraviețuit unui cancer în copilărie să alăpteze, aceasta fiind o metodă de protecție împotriva multiplelor efecte negative pe termen lung ale tratamentelor primite.

Toate au fost create cu înțelepciune

Au existat perioade când se făcea o publicitate intensă produselor care înlocuiau laptele matern, cu tendința de a submina valoarea inestimabilă a laptelui matern. Aceste lucruri s-au reglementat în timp, iar astăzi se recunoaște din ce în ce mai mult multiplele calități ale laptelui matern și implicațiile benefice asupra copilului, mamei, dar și societății.

Atunci când au găsit un înlocuitor pentru laptele matern, oamenii de știință credeau că au putut crea ceva ce are doar beneficii ce le depășesc pe cele al produsului natural, ei credeau că fac un bine înlocuind ceva natural care părea simplu sau chiar vulgar cu formule complicate obținute după cercetări îndelungate și prin procedee tehnologice complexe. Deși sunt costisitoare, consumând timp și energie suplimentară pentru preparare, aceste formule de lapte adaptat nu pot fi decât surogate ale adevăratului lapte matern. Indiferent de modificările operate asupra lor, laptele de la alte specii nu va avea niciodată proprietățile și calitățile laptelui matern. În acest sens, acum se încearcă o promovare a alimentației naturale prin orice mijloace, iar companiile producătoare de formule de lapte adaptat sunt obligate să nu facă publicitate excesivă, să ofere gratuități sau să scadă foarte mult prețul. Acestea sunt utile doar în cazul în care mama nu poate sau nu trebuie să alăpteze.

Laptele matern își schimbă compoziția în funcție de necesitățile copilului pentru ca acesta să se dezvolte armonios, să fie sănătos și cu minte luminată. Acestea îl vor ajuta mai târziu să nu aibă doar relații intrafamiliale armonioase, dar el va fi mai adaptat și pentru a face față mai ușor în diferitele împrejurări sociale. Astfel, omul va fi mai adaptat pentru o relație de comuniune cu ceilalți, dar și cu Dumnezeu. Se poate observa ușor că Dumnezeu a creat toate cu înțelepciune, astfel încât omul să se dezvolte și să crească armonios pentru ca întreg, cu trup sănătos și suflet luminat să-L poată înțelege și să se poată apropia mai ușor într-o relație de comuniune desăvârșită atât cu El, dar și cu ceilalți oameni. Părinte și copil capătă valoare și se responsabilizează spre o viață plină de iubire după modelul Sfintei Treimi.

„Fericiţi sunt sânii la care ai supt!”

Dumnezeu ia trup omenesc și se hrănește cu lapte pentru a crește. El știe că a creat totul cu un rost și că dezvoltarea inițială a omului se face cel mai bine cu laptele provenit de la mama sa. Iisus Hristos nu a disprețuit această metodă naturală și eficientă pentru propria creștere, ci a folosit-o și a creditat-o ca fiind de mare folos. Astfel, cei din jur recunosc importanța unei mame care și-a alăptat copilul și pe care l-a crescut cu dragoste. Femeia din popor care exclamă „Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii pe care i-ai supt!” (Lc. 11,27) intuiește rolul determinant al acestor factori în dezvoltarea umană, înainte chiar de dovedirea științifică. Ea asociază activitatea Mântuitorului, cu minunile impresionante pe care le face și învățătura nouă pe care o aduce, cu începutul bun pe care l-a pus mama Sa, cu grija ei în creșterea lui Iisus. Așadar, fiecare mamă poate lua exemplul Maicii Domnului care s-a făcut ascultătoarea lui Dumnezeu. Prin cuvintele „Aşa este, dar fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc!” (Lc. 11,28), Mântuitorul învață că prin efectuarea îndatoririlor naturale față de proprii copii omul se face ascultător și împlinitor al voii lui Dumnezeu. Procesele și datoriile naturale ale dragostei față de copil sunt o componentă esențială în îndeplinirea voii lui Dumnezeu și de aceea Hristos fericește toate mamele și pe toți cei care îndeplinesc faptele iubirii față de copii.

One thought on “Beneficiile alăptării cuprind întreaga societate”

Comments are closed.