Vinul conține principii de sănătate și veșnicie

Împărtășania nelimitează natura finită

Aliment sau medicament, consumat ocazional sau regulat, vinul este una dintre cele mai apreciate băuturi. După aproape un secol în care i s-au negat aproape orice valoare medicală, studii recente redescoperă calitățile ascunse în licoarea bahică, proprietăți care îi explică și folosirea sa liturgică.

Beneficiile fizice, psihologice și sociale ale consumului de alcool sunt bine stabilite în istorie. De la vechile prescripții iudaice care spun că „acolo unde lipsește vinul, medicamentele devin necesare” sau afirmațiile lui Hipocrate care considera vinul vital pentru o dietă sănătoasă, istoria omenirii a știut să aprecieze această băutură. Mai puțin americanii. Observând istoria lor ambivalentă cu privire la rolul alcoolului în propria societate, Dwight B. Heath, în cartea sa despre consumul de alcool în diferite culturi, observă cum „Statele Unite, în încercarea de a face un bine prin afirmații sau negări autoritare, sfârșește adesea prin a face rău”. Prohibiția, prin care vânzarea, producerea, consumarea și transportarea de alcool și de băuturi alcoolice erau interzise la nivel național, a determinat și o cenzurare și purificare a literaturii medicale care s-a păstrat mult timp după abrogarea legii în 1933. În aceste condiții, „«virusul» puritanismului continuă să infecteze Statele Unite în multiple moduri, în special cu privire la plăcere”, potrivit cuvintelor dr. Morris E. Chafetz de la Health Education Fundation din Washington. O îmbunătățire este însă vizibilă, Ghidurile Alimentare pentru Americani publicate de către Administrația Hranei și Medicamentelor (FDA) din SUA, evoluează de la afirmația că „vinul nu are nici un beneficiu pentru sănătate” (anul 1990) la permiterea unui consum „de siguranță” în limita a două băuturi pe zi (anul 2000). Deși probabil că nu se va ajunge la o recomandare oficială cu privire la consumul de alcool, așa cum avem în cazul altor alimente, studii complexe și meta-analize publicate în ultimii ani evidențiază o scădere semnificativă a mortalității în asociație cu un consum moderat de alcool.

Bea moderat sau deloc!

Un alt lucru subliniat de studii efectuate în diferite țări de pe întreg mapamondul este acela că efectele pozitive se regăsesc doar în urma consumului moderat de alcool și în special de vin roșu. Cuvântul cheie este „moderația”. Potrivit renumitei clinici medicale Mayo din SUA, beneficiile asupra sănătății oferite de către consumul de vin roșu sunt promițătoare, dar doar în cazul în care acesta se face cu moderație. Altfel, beneficiile vor fi depășite cu mult de efectele negative, printre acestea numărându-se creșterea tensiunii arteriale, a trigliceridelor, afectarea ficatului, a pancreasului, dezvoltarea obezității sau a unor tipuri de cancere, a unor boli fatale de inimă, a accidentelor sau a afecțiunilor psihice.

Moderație înseamnă două pahare de băutură pe zi pentru bărbat și unul pentru femeie. O băutură este definită ca 350ml de bere, 150 ml de vin sau 45ml de tărie. În această privință, se observă patru tipuri de raportare la consumul de alcool. La extreme, există persoane care nu beau deloc sau care beau mult și des sau mult și rar. Spre deosebire de toate acestea, s-a observat că efectul pozitiv se manifestă în special la cei care consumă alcool în mod frecvent, dar în cantități moderate.

Principiile cu efect protector cardiovascular și anticancerigen se datorează unor tipuri de substanțe denumite catechine sau flavonoide, dar și unor substanțe nonfavonoide, cea mai cercetată fiind resveratrolul. Acesta este prezent în struguri și în vinul roșu, fiind o fitoalexină naturală cu multiple acțiuni biologice, având în special rol antiinflamator, anticancerigen și antioxidant. Efectele antioxidante sunt însoțite de creșterea HDL (colesterolul „bun”), a apolipoproteinei A1 și a adiponectinei, cu scăderea fibrinogenului. Efectele generale constau în scăderea formării de cheaguri cu păstrarea sănătoasă a arterelor și menținerea unui profil lipidic favorabil. Multiplele efecte benefice asupra organismului „te fac să te gândești că aceste substanțe ar putea juca un rol în prevenirea îmbătrânirii”, după cum se exprimă dr. Éric Menat din Paris într-un articol publicat în numărul 1 din 2006 al revistei „Phytothérapie”.

Studiile evidențiază beneficiile medicale

În 2003, Kenneth Mukamal din Boston a publicat într-o prestigioasă revistă medicală un studiu prin care a urmărit timp de 12 ani efectele consumului moderat de alcool asupra a 38.000 de bărbați. Rezultatele obținute au arătat că, cel puțin cu privire la bărbați, consumul moderat de alcool scade riscul de infarct miocardic. Acest studiu este doar unul dintre sutele de studii efectuate în ultimii 30 de ani care susțin efectul protectiv al consumului moderat de alcool.

Un experiment efectuat la Harvard și publicat în revista „Nature” demonstrează faptul că resveratrolul extinde durata de viață a unor culturi celulare cu 80%. Mai mult, un studiu efectuat în Germania și publicat anul acesta evidențiază faptul că, în cantități moderate, consumul de alcool este invers proporțional cu incidența demenței la indivizii peste 75 de ani. Astfel, alcoolul are un efect protectiv asupra funcției cognitive la bătrâni, obținându-se o scădere cu 30% a riscului total de demență și cu 40% a riscului de a dezvolta Alzheimer. Acest studiu este în consonanță cu alte 71 de studii efectuate în ultimii 31 de ani și care au cuprins un număr de 153.856 persoane.

Efectele consumului moderat de alcool, în general, și de vin roșu, în special, se răsfrâng pe mai multe planuri. Un studiu publicat în ianuarie 2003 în American Journal of Gastroenterology a arătat efectul protectiv asupra ulcerului peptic, în condițiile în care abuzul de băuturi alcoolice crește cu mult riscul aceleiași patologii. Un studiu ce a durat 14 ani, efectuat la Harvard pe aprox. 100.000 de femei, a evidențiat o scădere a riscului de a dezvolta diabet cu 58%. Alte studii au evidențiat scăderea riscului de accidente vasculare cerebrale, de tumori colorectale, de diferite tipuri de cancere sau demențe.

Pe lângă aceste efecte, vinul este recunoscut ca un tranchilizant ușor, reducând anxietatea și tensiunea. El ajută digestia, stimulează apetitul, descarcă tensiuni sau sedează ușor. Alcool este ușor euforic, ajutându-i pe cei în stare de convalescență sau pe cei în vârstă.

Reversul monedei

Totuși, nu fiecare beneficiază de pe urma consumului de alcool. Mai multe studii au evidențiat faptul că vinul roșu determină o creștere a riscului de dezvoltare a cancerului de sân la femeile tinere care au pe cineva în familie cu o astfel de patologie. De asemenea, ingestia de alcool poate declanșa la unele persoane crize migrenoase. Mai mult, este total contraindicată asocierea cu aspirina sau acetaminofenul (paracetamolul).

În schimb, poate cea mai mare problemă este dată de consumul exagerat de alcool. Multiplele efecte negative ale alcoolismului se răsfrâng atât pe termen scurt, dar și pe termen lung, variind de la mici probleme sociale, la patologii somatice sau disfuncții psihice complexe. Morți stupide pot sancționa lipsa de moderație.

Cu toate acestea, cei mai mulți oameni se pot bucura de consumul regulat și moderat de alcool ca o plăcere ce susține și promovează o viață frumoasă.

Vinul dă viață veșnică prin transformarea în sângele lui Hristos

Băutură cu multiple beneficii asupra vieții omenești, vinul se transformă în băutură de viață veșnică în Sfânta Împărtășanie. Creator a toate, Dumnezeu lucrează prin materia pe care El a făcut-o bună și de folos pentru om. Lucrarea Lui nu se vrea supranaturală. El dorește o comuniune firească cu omul și aceasta nu se poate realiza decât prin mijloace accesibile omului. Beneficiile naturale ale consumului de vin sunt potențate de prezența nevăzută a dumnezeirii ce transformă aceste componente firești în principii de viață veșnică. De aceea, Sfânta Împărtășanie nu este doar un simbol al comuniunii du Hristos, Omul-Dumnezeu, ci natura de pâine și vin, elemente care hrănesc trupul, inima și mintea, sunt transformate în natură divină ce îndumnezeiește omul, fără a se pierde din proprietățile vreuneia. Așa cum pâinea și vinul se transformă în Hristos, Omul-Dumnezeu, fără a-și modifica proprietățile, la fel și omul se unește prin Sfânta Împărtășanie cu Dumnezeu fără a se dizolva în El, fără a-și pierde proprietățile sale, fără a se dezintegra ca persoană. În același timp, așa cum în fiecare zi consumăm pâine și vin pentru a trăi și a ne păstra puterea și sănătatea fizică și mentală, tot la fel, creștinul trebuie să vrea și să consume, dacă nu zilnic, cel puțin săptămânal din merindele de viață veșnică ce se oferă prin Sfânta Împărtășanie. Doar în acest mod unirea cu Dumnezeu se va face treptat și gradual, armonios și natural, omul înțelegând și simțind, devenind ceea ce crede pe măsură ce devine ceea ce mănâncă.

One thought on “Vinul conține principii de sănătate și veșnicie”

Comments are closed.