Molitfele Sfântului Vasile “trebuie citite într-un cadru restrâns”

(Pr. Petru Pruteanu) Am fost întrebat:

Preacuvioase părinte, aş dori o lămurire asupra următorului extras din comunicatul Bisericii Ortodoxe Române (în baza hotărârii sinodale din 17 februarie), cu privire la săvarşirea Molitfelor Sf. Vasile cel Mare: ,,citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul ţării) neaprobată de Sfântul Sinod,inexistentă în alte zone ale ţării şi mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori.” Este chiar aşa?

Da, aşa este! Practica citirii Molitfelor Sf. Vasile cel Mare în ziua de 1 ianuarie nu este una generală în Biserica Ortodoxă, ci una locală şi fără nicio justificare istorică, liturgică sau spiritual-ascetică.

Aceste rugăciuni trebuie citite într-un cadru restrâns, doar persoanelor care sunt chinuite la modul evident de duhurile necurate, eventual în prezenţa rudelor împreună-rugătoare şi obligatoriu precedate de Spovedanie. Citirea lor pentru comunitatea largă în care, de regulă, nu este nici măcar o singură persoană demonizată de faţă, este o greşeală şi un nonsens. Pentru unii, această practică este şi o afacere…

Continuarea pe blog.teologie.net

2 thoughts on “Molitfele Sfântului Vasile “trebuie citite într-un cadru restrâns””

    1. Am citit articolul si mi s-a parut ca ai puctat bine problema. In conditiile in care cele două bloguri amintite sar imediat la harță cu Sinodul pentru orice lucru, indiferent daca este bun sau nu, te intrebi daca sunt obiective sau daca chiar au ceva de spus. Este însă îngrijorător faptul că cei mai mulți care urmăresc aceste bloguri nu reacționează decât la păreri similare lor, la idei extremiste, străine de duhul adevărat al Ortodoxiei.
      Personal, nu cred că trebuie disociată citirea molitfelor de tradiția Bisericii. Sunt anumiți pași de urmat în care cel care are nevoie trebuie să îi urmeze pentru a se vindeca. În schimb, consider că era favorabil ca la început de An Nou laic, atunci când mulți oameni ies în stradă și practică ritualuri mai puțin ortodoxe, ar fi fost benefic citirea rugăciunilor prin care lumea se leapădă iarăși de demoni. Aceasta nu neapărat în disonanță cu ceea ce se petrece pe străzi, ci mai ales ca o consecință naturală. Adică în stradă, în mod alegoric se vede lucrarea diavolului în lume, pentru ca apoi, în Biserică, omul să fie mai conștient de lupta pe care o duce.
      Cât privește pregătirea pentru acest moment, postul ce tocmai s-a terminat și perioada harică dintre Crăciun și Bobotează ar permite un ajutor suplimentar în rostirea și asumarea acestor rugăciuni.

Comments are closed.