Zâmbeşte… ai cancer!

Maladie a lumii moderne, cancerul este o boală în care celulele proprii organismului devenite anormale tind să pună stăpânire pe organism precum cleştii unui crab (eng. cancer). Efectele lui sunt de cele mai multe ori invalidante şi/sau mortale.

Faptul că o persoană are sau ar putea avea un cancer reprezintă o lovitură emoţională puternică. Datorită interdependenţei psiho-somatice, aceasta ar putea în continuare declanşa alte efecte negative somatice, printr-un feedback pozitiv vicios. Modul în care omul reacţionează la aflarea unei astfel de veşti are consecinţe în privinţa evoluţiei bolii, a şansei de vindecare şi a calităţii vieţii. Dacă optimistul spune că se poate şi mai rău de-atât, el îşi concentrează toate forţele pentru vindecarea bolii, pentru evitarea complicaţiilor sau pur şi simplu pentru a-şi înţelege rostul propriei existenţe.

A cere unui bolnav incurabil să fie vesel doar pentru a-şi ascunde condiţia sa, să zâmbească pentru complezenţă ar fi un efort suplimentar pentru o persoană deja măcinată din interior… şi aceasta doar pentru ca ceilalţi să uite realitatea. A ascunde realitatea sub masca bunei dispoziţii îngreunează şi uneori îi impiedică pe ceilalţi de la schimbarea unui mod de viaţă nesănătos sau de la percepţia realităţii suferinţei incurabile şi a morţii.

O atitudine politicoasă sterilă contravine spiritului de empatie şi ajutorare reciprocă, însingurând şi exilând persoanele suferinde. Astfel că videoclipul difuzat pe diferite posturi de televiziune din ţară promovează mai degrabă superficialitea relaţiilor interumane, decât comunicarea şi apropierea dintre persoane.

2 thoughts on “Zâmbeşte… ai cancer!”

  1. sa zambesti doar de dragul societatii…..sau sa ascunzi ca esti bolnav…
    ce e de facut cu familia care se imbolnaveste la randul ei?

    1. Nu prea înţeleg cum se îmbolnăveşte familia… Vă referiţi la predispoziţia unor membri ai familiei de a dezvolta şi ei cancer sau de povara fizică şi spirituală de a avea grijă de cineva care suferă de cancer?

Comments are closed.