Institutul Cantacuzino – un jaf mascat la adresa sanatatii romanilor

Pe data de 26.06.2010, orele 18.00 a fost difuzat un reportaj special facut de trustul Antena3. Link-ul emisiunii il gasiti (in cazul in care nu va fi sters ulterior din diferite motive) aici reporter special – Institutul Cantacuzino (dupa minutul 61).

Scurt Istoric
Institutul Cantacuzino a fost înființat după primul război mondial și avea ca scop principal strategic militar protecția populației în caz de atac biologic. Interesele actuale ale marilor centre farmaceutice europene și interesele imobiliare au făcut ca, prin documentații serioase folosite de cercurile politice să se suspende activitatea anumitor sectoare ale institutului. Vina este arecum parțială. Spun parțială datorită faptului că această instituție a avut ceva timp la dispoziție ca să se modernizeze. Însă timpul oferit și resursele nu au fost folosite în cel mai eficient mod. Dar nu numai el a de vină. Principalul vinovat e ministerul sănătății. Acesta în perioada vaccinului antigripal a comandat vaccin în străinătate. Institutul a făcul vaccin mai ieftin. Acest lucru a stricat apele, lucru care a adus la iritarea ministerului. Așa că ministerul a făcut o comandă uriașă pe care apoi, ca să nu o plătească, a trimis controale. După cum suntem obișnuiți, nimeni nu iese niciodată curat în fața controalelor pentru că scopul lor e să arate că nu au venit degeaba. Așa că găsesc ei ceva. Oricum, au reșit să suspende activitatea institutului. Ce consecințe are acest lucru?

Efecte negative

 • peste 1000 de persoane (dintre care 720 de persoane cu studii superioare, specialiști) riscă să fie dați afară și apoi să cerșească locuri de muncă pe la institutele străine unde vor face acest lucru.
 • creșterea numărului de șomeri – persoane cărora statul va trebui să le plătească ajutor de șomaj și se pe spinarea cărora nu va mai câștiga nimic. Pe înțelesul tuturor va trebui să plătim pentru ei.
 • apariția unui gol pe piața română de vaccinuri speciale pentru copii
 • creșterea importurilor de vaccinuri (si oricine știe că pe timp de criză creșterea importurilor e contraindicată – în nici un caz nu e o soluție de ieșire din criză)
 • insecuritate militară crescută (vulnerabilitate în caz de atac biologic).

Efecte pozitive
Nu prea am găsit. Poate sunt pentru alții, nu pentru români.

Sursa: bogdan.ulea.ro

6 thoughts on “Institutul Cantacuzino – un jaf mascat la adresa sanatatii romanilor”

 1. Niste HOTI niste TALHARI niste FANARIOTI.
  Cat o sa mai traga tara asta din cauza acestor indivizi?

 2. si mie mi se pare nu mascat ci pe fatza
  individul ala de la minister care abia vorbea romaneste era tipic pentru “echipa de hoti”

  1. Este trist ca ne vindem tara pentru lucruri de nimic. Daca nu ma insel, Cantacuzinoul este singurul loc din Romania unde se mai produc medicamente de catre romani. Toate celelalte fabrici au fost fie desfiintate, fie vandute. Mai trist este ca in Institutul Cantacuzino au fost facute investitii, pentru ca acum sa se piarda.

  2. Individul de la minister, mi se pare tipic pentru un “doctor” (daca e doctor) din vechiul regim, care ar fi gata sa-ti inventeze orice boala doar pentru a face voia celui de la conducere, doar pentru a-si vinde demitatea si functia. E usor sa inventezi o “boala” pentru o institutie romaneasca in timpuri in care consideram ca tot ce e la noi e prost si ineficient, iar tot ce e in vest e bun si corect. Daca inainte totul venea de la Moscova, acum totul vine din Apus. Prin 1947, Nicolae Mladin spunea ca noi preamarim cea ce e strain si criticam si denigram orice valoare nationala. Nici acum nu si-a pierdut valoare de adevar afirmatia lui.
   Mai simplu ar fi fost macar de erau fanarioti, macar de erau straini care ne risipesc valorile. Dar ei se considera romani, si inca patrioti…

 3. Hai sa dam totusi un raspuns informat..
  Avem in continuare si producatori romanesti de medicamente.Cel mai romanesc ar fi Antibiotice iasi, urmat de firme partial romanesti ca Terapia-Ranbaxy, Zentiva-Sanofi, Labormed, BioEel, Magistra, Sindan, Laropharm etc. Numai ca nu prea i-am auzit cu vaccinuri.
  Nu vreau sa zic ca e mai putin grav ce se intampla la Cantacuzino. Doar sa nu omitem cadrul in care se desfasoara actiunea.

  1. Nu inteleleg la cadru te referi… Faptul ca institutul nu s-a modernizat, faptul ca s-a inportat vaccinuri atunci cand Institutul inca functiona?! Sau poate ca inca este firma de stat?
   Cu privire la firmele enumerate mai sus, ele sunt cu capital majoritar strain.

Comments are closed.