Libertate în Ryloth

Compromisul este o virtute care trebuie cultivată, nu o slăbiciune pe care să o dispreţuieşti.

Creat în stilul filmelor din seria Războiul Stelelor, seria de desene animate Războiul Clonelor prezintă o gamă importantă de mesaje şi idei, capabile să suscite şi interesul adulţilor. Cu o concentrare remarcabilă a dialogului, nici un cuvânt nu este de prisos, nici o imagine fără sens, ci totul este în deplină armonie pentru o fluiditate şi claritate a gândirii.

Multiple sentimente şi idei sunt exprimate în acest episod încărcat: respectul faţă de animale, pasivitatea omului la glume răutăcioase, atitudine ce sfârşeşte prin câştigarea respectului şi a prieteniei, împărţirea bunurilor personale (fie ele puţine sau modeste), activităţi creative pentru destinderea oamenilor, etc.

Un lucru pe care însă voi insista este psihologia Maestrului Jedi Mace Windu, care, adresându-se Generalului Cham Syndulla, lider al rezistenţei, caracter radical, dificil şi schimbător, face totul pentru a-l câştiga pentru binele poporului. Astfel, el începe prin a-i lăuda calităţile organizatorice, care însă pentru un om detaşat de propria persoană şi interesat doar de binele celuilalt, nu valorează prea mult. Amintirea curajului colegilor jertfiţi pe câmpul de luptă vrea să-l sensibilizeze pe Syndulla în prevenirea unor astfel de lucruri pe viitor. Teama unei alianţă izvorăşte din neîncrederea că cel care vrea să te ajute are o agendă ascunsă, că binele adus de el nu-i decât o altă metodă de constrângere: O altă ocupaţie armată nu e un Ryloth liber. Cât va dura până voi lupta împotriva ta, Maestre Jedi?

Lăsând la o parte luptele politice ivite din vanitate, dar din care au de pierdut doar oamenii nevinovaţi, liderii luptă împreună: unul de la tribună, altul pe câmpul de bătălie, amândoi lucrând cu oamenii pentru propria lor salvare: A venit timpul pentru a ne elibera pe noi înşine! Trebuie menţionat că deşi poporul suferă şi tânjeşte după libertate, el este incapabil să se elibereze, nu poate face nimic fără sprijinul celui de sus care coboară şi lucrează împreună cu ei pentru libertate.

Odată ce inamicul este învins prin buna colaborare, comunicare şi compromis temporar, acestuia nu i se poate cere decât capitularea necondiţionată. În aceste condiţii în care deţii controlul, compromisul nu-şi mai are locul.

Compromisul nu trebuie să fie o slăbiciune, ci o înţelepciune!