Sweeney Todd sau despre dragoste

Nimeni nu nu poate concepe ceva mai înalt ca dragostea. Poveştile de dragoste sunt cele mai apreciate. Pasiunea pentru un ideal, pentru un lucru, dar mai ales pentru o persoană sunt considerate cele mai de preţ bunuri intelectuale. Nu întâmplător, fiinţa perfectă se numeşte iubire…(criteriu folosit de Andrei Kuraev pentru ierarhizarea religiilor).

Pe cât de des este folosit acest termen, în asemenea măsură îşi are şi diferenţele semantice. Aşa cum în numele păcii se pornesc şi întreţin războaie, iubirea este folosită ca pretext pentru a lucra răul, ca sursă a unor sentimente potrivnice izvorului, ca motiv de moarte. Asta nu înseamnă că iubirea sau sentimentele in general, sunt rele prin ele însele, ci percepţia, oglinda sufletului ce le reflectă este spartă (se spune că spargerea unei oglinzi este un lucru îngozitor, în credinţa că sufletul omului sălăşluieşte în oglindă, iar aceasta, odată spartă, distruge şi sufletul celui reflectat, omul murind devreme, încuiat în propria disperare, în afara Raiului).

Astfel,de la o iubire tânără, dar naivă, se poate ajunge la pierderea obiectului iubirii, cu încarcerarea sufletului în ideea unui ce ar fi fost dacă…

De la un sentiment pur, omul trece la fixitatea ideii, la moartea devenirii şi ăncastrarea în trecut. Şi aceasta în numele dragostei: geloyie, răzbunare, suicid… Tot răul în numele binelui. Nu degeaba se spune că până la 75% din acţiunile nostre sunt decise emoţional, fără substrat logic, dar voindu-se raţionale.

Sweeney – om divin, sofisticat, elegant, menit să ducă în Paradis pe cei ce-l întâlnesc.

Todd – tânăr romantic, atletic, zvelt, drăguţ şi spiritual, cu părul ca pana corbului şi ochii ca două picături de păcură.

Benjamin – ebr. Fiu al (mâinii) dreptei

Barker – om carect, dar naiv şi fragil, nebăgat în seamă decât ca o cârpă pe care trebuie să o arunci, de care trebuie să scapi.

Johanna – fată foarte frumoasă, cu părul auriu, este iubită de toţi, dorită de toţi, capabilă să înmoaie inima celui mai împietrit criminal.

Tobias – personaj biblic, ajutat în drumeţiile şi încercările sale de un înger.

Mrs. Lovett – femeie odata frumoasă, dar acum văduvăa, tânjind după dragostea care a părăsit-o prea devreme